Skötsel och vård

En matta är till för att gå på, leva med och användas. Så här vårdar du din GLOWB-matta så att den kan glädja er länge framöver.

Skötsel i vardagen

Dammsug din matta utan borste på munstycket. Dra alltid munstycket i samma riktning som luggen. Robotdammsugare och munstycken med roterande borste kan skada kant och fransar.

Vänd på mattan emellanåt så att den slits jämt och du undviker onödiga spår av upprepat slitage på samma ställen.

Fläckar

Om något spills på mattan, torka upp omedelbart, för drar det in och torkar i mattan blir det svårare att få bort.

1

Sug först upp med torr trasa. Om fläcken torkat blöt fläcken genom att hälla lite vatten på den (gäller ej jute och hampa, se nedan).

2

Blöt sedan en trasa med vatten och eventuellt milt tvättmedel eller färglös tvål.

3

Blöt sedan fläcken med trasan. OBS! gnugga inte utan tryck på fläcken.

4

Torka/sug upp med en torr trasa.

5

Om du använt en trasa med rengöringsmedel så blöt en gång till med vatten tills medlet är bort och sug sedan upp med torr trasa.

6

Om det tvättade området efteråt skiljer sig från mattan i efteråt rekommenderar vi professionell tvätt av hela mattan.

Mattvätt

För professionell mattvätt rekommenderar vi vattentvätt eller kemtvätt, men rådgör med tvättfirman.

Ull

Ull är en naturligt fet fiber som gör den smutsavvisande. Ullen mår bra av vädring, vilket öppnar fibrerna och ullen rengör sig själv. Men för grövre smuts, rengör enligt ovan. Ofta behövs ingen vidare behandling efter det.

Siden

Siden är en naturligt glatt fiber och är därför också smutsavvisande. Precis som ull mår siden bra av och självrengörs av vädring. Grövre fläckar rengörs enligt ovan men siden kan få fläckar av vatten och i så fall krävs professionell heltvätt. Siden är något ljuskänsligt, vissa färger kan därför blekas något om de utsätts för direkt solljus under längre tid.

Bambusilke

Bambusilke framställs av fibrer från bambuväxtens kärna och är förvillande likt vanligt silke, därav namnet. Bambusilke är dock mer ömtåligt än ull och siden och går att tvätta enligt instruktionerna ovan, men fibrernas struktur påverkas mer av tvätt så vi rekommenderar att tvätta hela mattan så att inte det tvättade området efteråt skiljer sig från mattan i övrigt.

Jute och hampa

Jute och hampa är mycket tåliga, slitstarka och smutsavvisande växtfibrer men kan vara känsliga för väta. Därför rekommenderar vi att man snabbt suger upp utspilld vätska och behandlar enligt ovan men utan att hälla vatten på eller blöta ned mattan. Om en fläck trots allt kvarstår rekommenderar vi professionell tvätt.

Här för att hjälpa till

Kontakt oss ör tidsbokning eller förfrågan, vi ser fram emot att få hjälpa dig!

Kontakt Oss