Placerings- och storleksguide

Mattor har en central roll i hur rummet uppfattas och därför är det viktigt att vara lika noggrann med placering och storlek som med utseendet på dem.

Matplatsen

Tänk på att mattan skall gå så långt från bordet så att stolen får plats även när den är utdragen från bordet. Detta för att de bakre stolsbenen inte ska stå utanför mattan så att stolen vickar eller fastnar i mattkanten den dras fram och tillbaka. En bra riktlinje är 75 cm från kanten på bordsskivan.

Soffgrupp mot vägg

Står soffgruppen mot en vägg så behöver inte mattan gå hela vägen fram till väggen. Då får du ut möblemanget en bit i rummet, men låt den gå minst halvvägs in under soffan. Man ska inte kunna se mattans kant under soffan.

Soffgrupp mitt i rummet

För att rummet skall kännas större låt möblerna stå på mattan. Då skapar du ett rum i rummet. Bäst effekt blir det om matan löper utanför alla de möbler som skall stå på mattan. Det knyter ihop möblemanget och skapar en enhet rummet.

Sovrum

Om sängen står på hela mattan får du tillsammans med sängmöbeln ett helt möblemang som binder ihop hela inredningen. Man vill ju sätta fötterna på mattan när man går upp ur sängen, så låt den inte sluta vid mitten av sängen. Lösa mattor vid sidan av sängen är lätt att ta bort men gör att rummet blir plottrigare.

Att tänka på vid mätning

Eftersom mattorna är handgjorda av levande naturmaterial kan storleken variera med ca 3 procent beroende på luftfuktighet och andra faktorer helt oavsett den höga hantverks- och materialkvalitén, så ta det i beaktning när du mäter. Om det till exempel är viktigt att mattan går minst 73 centimeter utanför kanten på bordskivan så måste den beställas utifrån måttet 75 cm för att vara på säkra sidan.

Här för att hjälpa till

Kontakt oss ör tidsbokning eller förfrågan, vi ser fram emot att få hjälpa dig!

Kontakt Oss