STORLEKSGUIDE

Mattan är nog det som mest av allt bidrar till rumsuppfattningen. Därför är det viktigt att var noggrann med val av storleken. Med en matta kan man skapa rum i rummet, knyta ihop möblemang och ändar uppfattningen av rummets storlek och hjälper dig skapa den rumskänsla du vill ha. Med det sagt så finns det inga rätt eller fel men här finns några goda råd att följa.

MATPLATSEN

Tänk på att mattan skall gå så långt från bordet så att stolen får plats även när den är utdragen från bordet. Detta för att de bakre stolsbenen inge skall stå utanför mattan så att stolen vickar eller för stolen inte skall kunna haka i mattan när dras fram och tillbaka . En bra riktlinje är 75 cm från bordskanten. Sizeguide Dinnertable

SOFFGRUPP PLACERAD MOT VÄGGEN

Står soffgruppen mot en vägg så behöver inte mattan gå hela vägen fram till väg. Di får du ut möblemanget en bit i rummet, men låt den gå minst halvvägs in under soffan. Man ska inte kunna se mattan kan under soffan.

sizeguide Livingroom 2

SOFFGRUPP CENTRERAD I RUMMET

För att rummet skall kännas större låt möblerna stå på mattan. Då skapar du ett rum i rummet. Mest effektivt blir det om matan löper utanför alla de möbler som skall tå på mattan. Det knyt ihop möblemanget och fyller som en enhet rummet. sizeguide livingroom 3

sizeguide livingroom

SOVRUM

Om sängen står på hela mattan får du tillsammans med sängmöbel ett helt möblemang som binder ihop hela inredningen. Man vill ju sätta fötterna på mattan när man går upp ur sängen så låt den inte från mitten på sängen.

 

 

Sizeguide Bedroom

Lösa mattor vid sidan av sängen är lätt att ta bort men gör att rummet att blir plottrigare. De ligger inte lika lätt på plats utan kräver ofta en undermatta.

Sizeguide bedroom 2