SKÖTSELRÅD

En matta är till för att gå på, leva med och användas. Så här vårdar du din GLOWB matta så att den kan glädja generationer framöver.

SKÖTSEL VARDAGSBRUK

Dammsug din matta utan borste på munstycket. Dra alltid munstycket samma riktning som luggen. För att mattan skall hålla längre vänd på mattan emellanåt så slits den jämt och undviker onödiga spå av slitage på samma ställe.

FLÄCKAR

Får du en fläck på mattan behandla, den så snabbt som möjligt. Torkar fläckan blir den svårare att få bort.

  1. Sug först upp med torr trasa. Om fläcken torgat blöt fläckem genom att hälla lite vatten på den.
  2. Blöt sedan en trasa med vatten och eventuellt milt tvättmedel eller färglös tvål.
  3. Blöt sedan fläcken med trasan. OBS! gnugga inte utan tryck på fläcken
  4. Torka/sug upp med en torr trasa.
  5. Om du använt en trasa med rengöringsmedel så blöt en gång till med vatten tills medlet är bort och sug upp med torr trasa.
  6.  Vissa fibrer främst cellulosafibern så som Bambusilke och viscose kan stelna när det varit blöta. Är partiet om du behandlat sträv och stel när den torkat borsta då luggen med en fin borste

MATTVÄTT

För professionell mattvätt rekommenderar vi vattentvätt eller kemtvätt

SIDEN MATTOR

Sidenfibrerna är en glatt slitstark fiber och därför också mer smutsavvisande än många andra fibrer. Siden är naturfiber som liksom ull har en självrengörande egenskap vid vädring. Garnets karaktär gör även att mattan är mer slittålig och blir vackrare med tiden. Siden är något ljuskänsligt, vissa färger kan därför blekas något om de utsätts för direkt solljus under längre tid.

ULLMATTOR

Precis som sidan är ull an naturlig fiber med eget fett som gör den smutsavvisande. Genom att vädra mattan öppnar fibrerna sig och ullen rengörs sig själv. Men för grövre smuts rengörenigt enligt ovan.

BAMBUSILKESMATTOR

Bambusilke framställs av fibrer från bambuväxtens kärna och är förvillande likt vanligt silke, där av namnet.. Ur ett miljö- och etikperspektiv är bambusilke ett bättre val, då bambu är en snabbt förnyelsebar resurs. Bambun behöver inte återplanteras och kräver inga bekämpningsmedel eller gödningsmedel. Bambusilke är därför klassificerat som en “grön fiber” och används i många ekologiska textilier.

SKÖTSELRÅD FÖR BAMBUSILKESMATTOR

Bambusilke kan vara skört men går att tvätta. Får du fläckar på en matta av bambusilke kan du tvätta bort den med en svamp eller trasa doppad i vatten eller i en lösning av vatten och mild tvål eller milt tvättmedel. Gnugga aldrig utan badda på fläcken. Använder du inte bara vatten var noga att med att det inte finns rester kvar av tvättmedlet. Vi rekommenderar alltid att man tvättar hela mattan istället för fläckvis och att man vid fläckvis tvätt rådgör med en professionell mattvätt först. Bambusilke som blivit blött kan ibland bli lite stelt då på grund av fiberns karaktär. Då kan man borsta upp luggen mjukhet med in fin borste.

GLOWB Skötselråd Bambusilke

GLOWB Skötselråd Råsiden